Tien jaar ONL: Presentatie verkiezingsmanifest Van A naar MKBeter

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

ONL-voorman Hans Biesheuvel stopt en geeft stokje over aan Erik Ziengs

Tijdens de viering van het tienjarig jubileum van ONL voor Ondernemers, op woensdag 25 oktober, is het verkiezingsmanifest Van A naar MKBeter gepresenteerd in Nieuwspoort in Den Haag. “Binnen de landelijke politiek moet het besef terugkeren dat ondernemers dé sleutel zijn tot maatschappelijke uitdagingen”, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel. “Geef het mkb de ruimte en de handvatten om te floreren: van A naar MKBeter.” Biesheuvel maakte ook bekend na een periode van tien jaar te stoppen als voorzitter van ONL. Erik Ziengs, ondernemer en oud-Tweede Kamerlid, neemt het stokje over per 1 december dit jaar.

“Ik heb het altijd als een groot voorrecht beschouwd om de stem van ondernemers te mogen laten horen en het gezicht van ONL te zijn binnen en buiten Den Haag”, zegt Biesheuvel, die het na tien jaar een mooi moment vindt het voorzitterschap over te dragen aan een nieuw gezicht. “Samen met bestuurslid en mede-oprichter Mirjam van der Linden doe ik een stap terug. Natuurlijk blijven wij als oprichters betrokken bij ONL en nemen plaats in de Raad van Toezicht. We hebben er alle vertrouwen in dat Erik Ziengs de juiste achtergrond heeft om leiding te geven aan de organisatie en ONL verder uit te bouwen en te professionaliseren”, zegt Biesheuvel.

ONL bestaat in oktober tien jaar. Biesheuvel blikte terug op de hoogtepunten, maar keek ook vooruit. Met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht, op woensdag 22 november, moet het roer om het mkb beter te faciliteren. Onder leiding van politiek journalist Frits Wester gingen Henk Vermeer van de Boer Burger Beweging (BBB), Jan Paternotte (D66) en Erik Ziengs in gesprek over het verkiezingsmanifest dat tijdens de jubileumviering is gepresenteerd. In het verkiezingsmanifest staan tientallen aanbevelingen aan de Haagse politiek om het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren.

Speerpunten

Een aantal speerpunten uit het omvangrijke verkiezingsmanifest werden uitgelicht. “Er moet meer ruimte worden gecreëerd voor bedrijven om te investeren in personeel, digitalisering en verduurzaming”, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel. Ook moet er iets worden gedaan aan vermindering van regeldruk. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) onthulde dat bedrijven in 2022 al €194 miljoen moesten spenderen om te voldoen aan nieuwe regelgeving. “Regels moeten er zijn, maar het moet wel werkbaar blijven”, aldus Biesheuvel, die pleit voor een verbeterslag van de MKB-toets en een overzicht van wet- en regelgeving op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Arbeidsmarkt op nummer één

De tekorten op de arbeidsmarkt moeten de hoogste prioriteit krijgen. “Sta toe dat werkgevers bij bedrijfseconomische redenen eenzijdig wijzigingen kunnen doorvoeren op het terrein van arbeidsomvang, arbeidstijden, salaris (tot een bepaald percentage), functie en werklocatie, tenzij er zwaarwegende redenen voor de werknemer zijn om niet akkoord te gaan”, zegt Biesheuvel. Daarnaast moet de loondoorbetalingsplicht bij ziekte worden teruggebracht van twee naar één jaar. “De druk op het mkb neemt te veel toe door deze lange periode. Bij loondoorbetaling moeten zij een vervangende werknemer in dienst nemen, wat betekent dat er dubbel zoveel kosten worden gemaakt.” Biesheuvel is blij dat de minister heeft toegezegd vaart te maken met de komst van een Financieringshub en het aanstellen van een aanjager mkb-financiering. Maar er moet meer gebeuren, zoals het faciliteren van samenwerking tussen bedrijven op het gebied van duurzaamheid.

Denk hierbij aan het toestaan dat ondernemers gemakkelijk stroom aan het stroomnet en aan elkaar kunnen leveren. “Bedrijven lopen aan tegen netcongestie en onvoldoende laadinfrastructuur en hebben steun nodig bij het maken van de verduurzamingsslag”, aldus Biesheuvel. 

Lees hier het Verkiezingsmanifest. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer nieuwsberichten

Erik Ziengs
Reactie ONL Hoofdlijnenakkoord: ‘Eindelijk wordt het mkb weer serieus genomen’
Geplaatst op: 16-05-2024
Verantwoordingsontbijt, Verantwoordingsdag, Rijksuitgaven, Evenement,
ONL-voorman Erik Ziengs schoof aan bij Verantwoordingsontbijt 
Geplaatst op: 16-05-2024
Afbeelding Van Whatsapp Op 2024 05 14 Om 18.07.46 C92a4b86
Petitieaanbieding Aziatische horeca in de Tweede Kamer
Geplaatst op: 15-05-2024