Tweede Kamerleden ontvangen input ondernemers over zero-emissiezones

ONL-voorman Erik Ziengs overhandigde dinsdag 22 april aan diverse Tweede Kamerleden, voorafgaand aan het debat over duurzaam vervoer, een overzicht van de knelpunten waar ondernemers tegenaan lopen sinds de invoering van zero-emissiezones in zestien gemeenten dit jaar.

In het document staan ook oplossingen die door ondernemers zelf werden aangedragen. Tweede Kamerleden Hester Veltman (VVD), Henk Vermeer (BBB), Habtamu de Hoop (GL-PvdA) en Hidde Heutink (PVV) namen het overzicht in ontvangst. De input werd vorige week opgehaald tijdens het ONL Ondernemersevent in de Scheveningse Haven dat in het teken stond van zero-emissiezones. Ondernemers deelden hun ervaringen met de invoering van zero-emissiezones tijdens deze bijeenkomst. Ook Tweede Kamerlid Hester Veltman was hierbij aanwezig. Ondernemers lopen tegen praktische zaken aan, maar hebben ook genoeg oplossingen.

Lees hier het verslag.

Dit zijn de oplossingen die in het document staan opgetekend.

Lange levertijden en beschikbaarheid van geschikt uitstootvrij vervoer, belangrijke randvoorwaarden zoals voldoende capaciteit op het stroomnet, de hoge prijs voor elektrisch vervoer en de beschikbaarheid van voldoende (zware) laadpalen vormen grote obstakels voor ondernemers.

  • Velen willen daarom een pas op de plaats met de uitrol van zero-emissiezones. Het liefst totdat de netcongestieproblemen zijn opgelost. Rond 2035 lijkt veel ondernemers wel haalbaar. Dit geeft ook meer ruimte om de benodigde financiering bij elkaar te krijgen.
  • Het is duidelijker voor ondernemers als in alle gemeenten dezelfde spelregels gelden.
  • Er moet meer worden gekeken naar alternatieve brandstoffen die ook een rol kunnen spelen in de transitie. Denk aan HVO 100, Hydrotreated Vegetable Oil, een schone vervanger voor diesel, lpg (autogas) en waterstof.
  • In gesprek blijven met ondernemers, groot én klein, over wat nodig is om over te stappen naar schoon vervoer. Dat is in de beginfase te weinig gebeurd. Dit is nu verbeterd, maar deze lijn moet vastgehouden worden. Maatwerk moet mogelijk blijven.
  • Alle ontheffingen en vrijstellingen moeten via één uniform loket lopen en overzichtelijker op een rij worden gezet. Nu liggen sommige ontheffingen nog bij de gemeente.
  • Hubs waar (fossiele vracht- en bestelauto’s) hun lading overhevelen naar een elektrisch vervoersmiddels zijn een goede oplossing voor veel bedrijven, maar er zijn ook sectoren, zoals de theaterwereld die met grote decors rondreizen, die hier weinig baat bij hebben. Ondernemers die met alternatieven komen voor deze specifieke sectoren moeten door de overheid worden ondersteund.
  • Voldoende voorbereidingstijd op de invoering van een zero-emissiezone is een harde eis vanuit het Rijk, maar daar moet wel toezicht op worden gehouden. Langs de Scheveningse kust breidt de gemeente Den Haag de zero-emissiezone uit, maar die kondigde dit niet vier jaar, maar slechts twee jaar van tevoren aan. Ondernemers moeten wel voldoende tijd blijven houden om zich voor te bereiden op zero-emissie

Meer nieuwsberichten

Cybersecurity
Gratis hulp voor ondernemers bij verbeteren cybersecurity
Geplaatst op: 29-04-2025
Erik Ziengs. ( Den Haag 07 08 24 ) Foto: Frank Jansen
ONL kijkt met gemengde gevoelens naar Klimaatplan
Geplaatst op: 25-04-2025
Erik Ziengs overhandigt knelpunten ondernemers ze-zones aan Henk vermeer
Tweede Kamerleden ontvangen input ondernemers over zero-emissiezones
Geplaatst op: 23-04-2025